2022: Van Perspectief naar Leerwerkbedrijven

20 december 2022

Veranderingen

Het was bij onze leerwerkbedrijven voor jongeren het jaar van de veranderingen:

  • Het Perspectief bedrijf werd op 1 januari 2022 samengevoegd met Paswerk, Pasmatch en Werkbedrijf Haarlem tot participatiebedrijf Spaarne Werkt.
  • De Perspectief leerwerkbedrijven zijn verder gegaan onder de naam Spaarne Werkt Afdeling Leerwerkbedrijven.
  • Toine Klok werd per 15 februari als manager opgevolgd door Esger Douwes Dekker.
  • We zijn gaan werken met nieuwe computersystemen.
  • We zijn gewisseld van locaties voor onze lessen van het Nova College

En er waren nog andere, kleinere veranderingen.

Diploma of certificaat

Wat wel gewoon hetzelfde is gebleven is de inzet en motivatie om onze leerlingen te begeleiden bij hun ontwikkeling om zo zelfstandig mogelijk het werkende leven in te stappen, het liefst met een diploma of een certificaat. Want naast het behalen van een diploma bij Spaarne Werkt, kun je ook (deel-) certificaten behalen.

Volwassenen

Sinds kort zijn ook volwassenen welkom om bij ons een traject te volgen, middels deelcertificaten kunnen zij bij de bouw, metaal, horeca, detailhandel en groen werkfit worden en zichzelf verder ontwikkelen om (weer) deel te nemen aan de maatschappij. Neem hiervoor contact op met onze trajectbegeleiders, Odin Bentzon (06 18 89 07 56) en Francien Verheul (06 23 24 98 02).

Relatiebijeenkomst ‘Ik wil Perspectief’

Ons prille idee van een soort van open huis hebben we in het voorjaar kunnen realiseren met een eigen relatiebijeenkomst. Deze hebben we in Restaurant De Kloosterkeuken georganiseerd. Al onze leerwerkbedrijven hebben zich elk op eigen manier kunnen laten zien en kunnen laten proeven waar zij trots op zijn. Bijna 50 gasten uit alle sectoren die samenwerken kwamen bij elkaar: Nova College, gemeenten, voortgezet onderwijs, jeugdhulpverlening en het participatiebedrijf. Bijpraten, inspiratie opdoen en actuele informatie over de opleidingen; onder meer door korte interviews met Hanneke van der Meer (RMC/Leerplein), Francien Verheul (Kenter Jeugdhulp), Toine Klok en Esger Douwes Dekker. Van het evenement is een kleine fotoserie en een korte filmimpressie gemaakt.

Save the date

Vanwege het succes van de relatiebijeenkomst is besloten om deze jaarlijks te houden. Reserveer alvast de datum van de volgende editie: donderdag 13 april.

Restaurant De Ripper

Zo aan het einde van de jaar kan ook De Ripper terugkijken op een bijzonder jaar. Na de onderbrekingen wegens Corona kon De Ripper eindelijk weer volledig open. De leerlingen en de leermeesters moesten weer wennen aan het ritme van de roosters en de openingstijden. Maar door het enthousiasme van onze gasten en de waardering voor de leerlingen lieten wij de narigheid van Corona snel achter ons. Toch was het jaar een ander jaar dan anders. Bij sommige leerlingen was het merkbaar dat ze uit hun ritme waren gehaald. En sommige gingen er juist weer goed op. Alles bij elkaar is het De Ripper team erg trots op onze groep. Er is heel hard gewerkt, zowel in de lessen als in de praktijk. Wij zijn klaar voor 2023 en wensen iedereen fijne feestdagen en een vooral gezond jaar!

A Small Gang

2022 was het jaar waarin we heel toffe opdrachten hebben gedaan. Een kleine selectie hieruit. We hebben een week lang gefilmd op het Eerste Christelijk Lyceum, waar we met onze leerlingen en de ECL-leerlingen een fantastische film hebben gemaakt die in de Filmschuur Haarlem werd vertoond. We mochten een commercial voor Denham X Eastpak maken, waarna we door Denham uitgenodigd waren op haar ‘Tevreden-klant-borrel’. Een privé-bus kwam ons in Haarlem ophalen en zette ons in het centrum van Amsterdam af om ons na de borrel weer netjes thuis te brengen. We hadden ons drukbezochte Lollypop festival in de Filmschuur en een leerling van ons is derde geworden op de jaarlijkse Shoot Your Shot Filmwedstrijd met een geweldige animatiefilm. Er zijn zes jongeren uitgestroomd. Een paar voorbeelden: een eigen filmbedrijf, er wordt gewerkt bij H’art, Editor voor Rasfilms, en bij Radio 105. Ook zijn er vijf nieuwe jongeren begonnen aan hun traject bij A Small Gang. We zijn nu weer twee editors, twee animatoren en een set-designer rijker. We kijken uit naar 2023.

Kantine Gemeente Heemstede

In de gemeentekantine van Heemstede is het (na Corona en thuiswerken) weer gezellig druk tijdens de dagelijkse lunch. We hebben er sinds de zomer weer twee enthousiaste leerlingen bij. Zij leren dit  jaar verschillende keuken-basisvaardigheden. Het bereiden van verse soepen, quiches, smoothies, cake, belegde broodjes, salades, er komt van alles aan bod. Hopelijk sluiten zij dit schooljaar af met een welverdiend certificaat Keuken-Assistent.

Groen

Onze leerling Timme is na de zomervakantie gestart met de opleiding Groen en heeft het ontzettend naar zijn zin. Timme heeft al jaren een passie voor groen. In zijn vrije tijd doet hij voor mensen in zijn woonbuurt de tuin, waarmee hij een zakcentje verdient. Hij is een enthousiaste en leergierige jongen en altijd in voor een praatje. Hij zou het heel leuk vinden als er nog meer jongens van zijn leeftijd (zo tussen de 16 en 23 jaar) zich aanmelden voor de opleiding Groen, want “Groen, dat moet je gewoon doen!”

Restaurant De Kloosterkeuken

Wat fijn dat we het hele jaar weer open zijn geweest. We hebben samen met onze leerlingen een fantastisch leerjaar 2021-2022 gehad. De leerlingen die voor de zomer zijn uitgestroomd, hebben  hun weg naar betaald werk gevonden. We kijken enorm uit naar het nieuwe jaar, omdat De Kloosterkeuken verbouwd zal gaan worden. De kloosterstijl zal zeker niet verdwijnen, maar met een nieuwe keuken en een nieuw interieur hopen wij dat het vooral voor onze leerlingen een leerwerkplek zal gaan worden waar ze trots op kunnen zijn.

 

Laatste nieuws

Stop de loonwaarde-meting Nieuw Beschut!

01 februari 2023
Onlangs raakte ik weer eens in een discussie verzeild over het meten van loonwaarden van medewerkers met de indicatie Nieuw Beschut Werk. Eens in de zoveel tijd duikt deze discussie op. Aanleiding is dan vaak dat de gemeten loonwaarde...
Nieuws jeroen-coops-directeur-spaarne-werkt

Actie: Help Miranda aan een Canta

24 januari 2023
Actie: Help Miranda aan een Canta in het Haarlems Dagblad. “Pas na diefstal van Canta voelt Miranda zich beperkt” Naar haar werk op school, naar rolstoeldansles, naar vrienden en familie; Miranda Moleman (43) reed met haar groene Canta overal...
Nieuws miranda moleman canta actie haarlems dagblad 24-01-2023 copy

Spijkerbroeken hergebruiken

13 januari 2023
Wie zich verdiept in de wereld van de kleding, weet het al. We moeten wereldwijd duurzamer omgaan met kleding. Minder nieuw produceren, nieuw produceren met duurzame grondstoffen en productieprocessen, milieuvriendelijker produceren, langer en vaker gebruiken en de stoffen hergebruiken....
Nieuws