Textiel Race Haarlem groot succes!

11 oktober 2022

Tien basisscholen in Haarlem hebben meer dan 9000 kilo textiel opgehaald! Dat is goed nieuws. Zo krijgt dit textiel een tweede leven, omdat het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden.

De Textiel Race in Haarlem was een groot succes met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners! Van 12 september tot en met 6 oktober hebben de deelnemende leerlingen 9087 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben ze 155 reparaties uitgevoerd.

De Sint Bavoschool Eemstraat is met 1171 kilo en 56 reparaties de winnaar van de Textiel Race. Groep 8 mag op excursie naar NEMO Amsterdam.

Wethouder Bas van Leeuwen kwam naar de school toe om de leerlingen te feliciteren. Zelf is hij ook goed bezig. “Bij mij thuis gaat een kledingstuk met een gaatje ook niet zomaar de prullenbak in. We proberen het altijd eerst te maken”, vertelt de wethouder.

De Textiel Race wil leerlingen ervan bewust maken dat het belangrijk is om duurzaam om te gaan met kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer.

Haarlem doet het goed als het om recycling van textiel gaat. De meeste mensen brengen hun textiel naar kringloopwinkels of gooien het in de textielbakken. Op deze manier wordt jaarlijks ongeveer 1 miljoen kilo oud textiel ingezameld en 85 procent daarvan wordt hergebruikt!

De Textiel Race Haarlem was een initiatief van de gemeente Haarlem, in samenwerking met Spaarne Werkt en Spaarnelanden.

spaarne-werkt-textiel-race-snuffelmug

Groep 8 van de Sint Bavoschool Eemstraat (fotograaf: Renata Jansen)

Laatste nieuws

Fenicks wint werkgeversprijs 2022

21 november 2022
Het Haarlemse bedrijf Fenicks van Jan-Hylke de Jong heeft de Participatieprijs werkgevers van de regio Zuid-Kennemerland 2022 gewonnen. De prijs is voor werkgevers die zich voorbeeldig inspannen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen en te houden. Fenicks werkt...
Nieuws participatieprijs-werkgevers-2022-winnaar-fenicks-haarlem

Een hoge berg opdelen in overzichtelijke heuvels

03 november 2022
Tijdens zijn opleiding Sportmanagement aan de Haagse Hogeschool, miste Sjors de concreetheid van de gegeven vakken, waardoor hij zijn draai niet kon vinden. Naast zijn studie werkte hij in de horeca, maar door corona raakte hij die baan kwijt....
Verhalen van medewerkers

Drie finalisten werkgeversprijs bekend

18 oktober 2022
Fenicks (Haarlem), Molano (Haarlem/Zwanenburg) en The Giftmakers (Haarlem/Cruquius) zijn dit jaar de drie finalisten van de Participatieprijs werkgevers Regio Zuid-Kennemerland. In de komende tijd vinden verdiepingsgesprekken met de jury plaats tijdens bedrijfsbezoeken. De werkgeversprijs richt zich op werkgevers in...
Nieuws