Blog: De aanhouder wint

De Spaarne Werkt medewerkers vertellen graag de verhalen die zij tijdens hun werk meemaken. Dit is het verhaal van Bashir Abdulkadir (Coach bij Spaarne Werkt) en Meneer Tarabishi.

Meneer Tarabishi is een 30 jarige man afkomstig uit Syrië. Hij woont samen met zijn partner en hun 2 kinderen in Haarlem. In Syrië heeft hij zijn bachelor gehaald als boekhouder. Samen met zijn gezin is hij gevlucht uit Syrië naar Nederland. Na een intensief taaltraject, en met begeleiding van het UAF (Stichting Vluchtelingen voor werk en studie), is hij in februari 2018 toegelaten tot een Engelstalige Pre-masteropleiding MBA aan de UVA. Het volgen van het lesprogramma bleek toch lastiger dan verwacht. Hij besloot te stoppen en eerst nog meer in de taal te investeren, met als doel om in september 2018 alsnog met de opleiding te beginnen. Dit zou zijn laatste mogelijkheid zijn om aanspraak te kunnen maken op studiefinanciering.

Helaas… ondanks een betere voorbereiding lukte het toch niet de opleiding te volgen. Hij kon zich niet concentreren op de lesstof. Na uren studeren zakte alle kennis direct weer weg. Ook het feit dat de rest van zijn familie nog in Syrië woont zorgt voor extra spanningen. Omdat dit zijn laatste kans was om een opleiding te volgen, werd hij door zijn klantmanager aangemeld bij het project ‘Aan de Slag’. Bashir Abdulkadir werd zijn coach bij Spaarne Werkt en samen gingen ze aan de slag om een baan te zoeken.

Bashir: “Mij werd al snel duidelijk dat Meneer Tarabishi een helder doel en toekomstbeeld heeft. Hij wil graag in zijn vakgebied werken, maar was daarnaast ook bereid om alles aan te pakken, zelfs bijvoorbeeld werken in de horeca. Samen maakte we een trajectplan met twee doelen:
Doel A = Stage regelen als financieel administratief medewerker.
Doel B = Taal bevorderen e-learning en conversatieles bij Spaarne Werkt.
Mijn collega Pascal de Zwart, Adviseur werkgeversdienstverlening bij Spaarne Werkt, regelde een werkstage als boekhouder bij een bedrijf in Amsterdam. Hij kreeg daar een goede beoordeling, maar de beheersing van de Nederlandse taal, met name gericht op zijn vakgebied, bleek een groot aandachtspunt. Ik heb voor meneer Tarabishi aanvullende taalscholing geregeld bij het Nova College. Om na alles wat er gebeurd was ook aan zijn zelfvertrouwen te werken heeft hij bij Spaarne Werkt een empowerment- en sollicitatietraining gevolgd. Daarnaast vonden we een andere stageplaats als boekhouder bij Inboxstorage (inboxstorage.eu). Daar waren ze zo tevreden over hem, dat hem een fulltime dienstverband is aangeboden!”

spaarne-werkt-succesverhaal-1

Laatste nieuws

Column directeur Jeroen Coops

06 maart 2023
“Het meten van loonwaarde helpt helemaal niemand! En al helemaal niet de groep die wat hulp nodig heeft op de arbeidsmarkt.” Op verzoek van het landelijke projectbureau ‘Op naar de 100.000 banen’ heeft Spaarne Werkt directeur Jeroen Coops zijn...
Nieuws spaarne-werkt- interview-december-2022-3930

Regionale Participatiemarkt drukbezocht

23 februari 2023
Het jaarlijkse evenement Participatiemarkt is weer drukbezocht. Zo’n 1.200 bezoekers hebben zich laten informeren over mee doen in de samenleving. Ruim 50 organisaties presenteerden daarvoor allerlei kansen. Hun marktkramen waren ingedeeld in vier thema’s: (1) Ik zoek een activiteit;...
Nieuws spaarne-werkt-participatiemarkt-haarlem-2023-foto-nieuwsbericht-22-02-23

Open Participatiemarkt op 22 februari

12 februari 2023
Mee doen in de samenleving. Wie wil dat niet? Maar het is niet voor iedereen zo gemakkelijk om dat voor elkaar te krijgen. Betaald werk of andere varianten van werken en zinvolle tijdsbesteding kunnen hier erg aan bijdragen. Werken...
Nieuws spaarne-werkt-participatiemarkt-haarlem-2022