Blog: De aanhouder wint - Spaarne Werkt

Blog: De aanhouder wint

De Spaarne Werkt medewerkers vertellen graag de verhalen die zij tijdens hun werk meemaken. Dit is het verhaal van Bashir Abdulkadir (Coach bij Spaarne Werkt) en Meneer Tarabishi.

Meneer Tarabishi is een 30 jarige man afkomstig uit Syrië. Hij woont samen met zijn partner en hun 2 kinderen in Haarlem. In Syrië heeft hij zijn bachelor gehaald als boekhouder. Samen met zijn gezin is hij gevlucht uit Syrië naar Nederland. Na een intensief taaltraject, en met begeleiding van het UAF (Stichting Vluchtelingen voor werk en studie), is hij in februari 2018 toegelaten tot een Engelstalige Pre-masteropleiding MBA aan de UVA. Het volgen van het lesprogramma bleek toch lastiger dan verwacht. Hij besloot te stoppen en eerst nog meer in de taal te investeren, met als doel om in september 2018 alsnog met de opleiding te beginnen. Dit zou zijn laatste mogelijkheid zijn om aanspraak te kunnen maken op studiefinanciering.

Helaas… ondanks een betere voorbereiding lukte het toch niet de opleiding te volgen. Hij kon zich niet concentreren op de lesstof. Na uren studeren zakte alle kennis direct weer weg. Ook het feit dat de rest van zijn familie nog in Syrië woont zorgt voor extra spanningen. Omdat dit zijn laatste kans was om een opleiding te volgen, werd hij door zijn klantmanager aangemeld bij het project ‘Aan de Slag’. Bashir Abdulkadir werd zijn coach bij Spaarne Werkt en samen gingen ze aan de slag om een baan te zoeken.

Bashir: “Mij werd al snel duidelijk dat Meneer Tarabishi een helder doel en toekomstbeeld heeft. Hij wil graag in zijn vakgebied werken, maar was daarnaast ook bereid om alles aan te pakken, zelfs bijvoorbeeld werken in de horeca. Samen maakte we een trajectplan met twee doelen:
Doel A = Stage regelen als financieel administratief medewerker.
Doel B = Taal bevorderen e-learning en conversatieles bij Spaarne Werkt.
Mijn collega Pascal de Zwart, Adviseur werkgeversdienstverlening bij Spaarne Werkt, regelde een werkstage als boekhouder bij een bedrijf in Amsterdam. Hij kreeg daar een goede beoordeling, maar de beheersing van de Nederlandse taal, met name gericht op zijn vakgebied, bleek een groot aandachtspunt. Ik heb voor meneer Tarabishi aanvullende taalscholing geregeld bij het Nova College. Om na alles wat er gebeurd was ook aan zijn zelfvertrouwen te werken heeft hij bij Spaarne Werkt een empowerment- en sollicitatietraining gevolgd. Daarnaast vonden we een andere stageplaats als boekhouder bij Inboxstorage (inboxstorage.eu). Daar waren ze zo tevreden over hem, dat hem een fulltime dienstverband is aangeboden!”

spaarne-werkt-succesverhaal-1

Laatste nieuws

Wij zijn een rijk bedrijf

12 oktober 2023
Van alle kinderen groente-eters maken voor het leven. Dat is de missie van Bas Turk en Erik van der Plas, de oprichters van TommyTomato. Een snelgroeiend Haarlems bedrijf dat warme groentelunches verzorgt voor basisschoolkinderen. Met zo’n lunch hebben de...
Verhalen van werkgevers participatieprijs-werkgevers-2023-tommytomato

Ambassadeurs in het onderwijs

12 oktober 2023
Op dit moment worden er tweeënveertig duurzame banen bij hogeschool Inholland ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zeventien daarvan worden uitgevoerd bij Inholland Haarlem. Verder werken daar nog zes mensen met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. Inholland Haarlem...
Verhalen van werkgevers participatieprijs-werkgevers-2023-inholland-haarlem

In mijn werk is dit de kers op de taart

12 oktober 2023
“Het bedrijfsleven laat potentie liggen”, zegt Joana Keur. Ze kan het weten, want ze draait met haar taalinstituut Iber Lengua in Haarlem al tweeëndertig jaar mee. “Als we mensen weer de ruimte gaan geven om zichzelf te zijn, dan...
Verhalen van werkgevers participatieprijs-werkgevers-2023