Een hoge berg opdelen in overzichtelijke heuvels

Tijdens zijn opleiding Sportmanagement aan de Haagse Hogeschool, miste Sjors de concreetheid van de gegeven vakken, waardoor hij zijn draai niet kon vinden. Naast zijn studie werkte hij in de horeca, maar door corona raakte hij die baan kwijt. Toen hij in 2021 ook met zijn studie stopte, was zijn vraag: Wat wil ik wel?

Operatieassistent

Sjors zocht nieuw perspectief voor opleidingen, die wél pasten bij zijn interesses en verwachtingen. Nadat hij door Chantal van der Valk (arbeidscoach bij Spaarne Werkt) was benaderd vanuit het WW Jongerenproject* besloot hij zich bij Spaarne Werkt te melden. Achteraf gezien een hele goede beslissing. “Ik voelde dat ik wel een steuntje in de rug kon gebruiken en Chantal van Spaarne Werkt heeft mij hier erg bij geholpen. Mijn keuze viel op de ziekenhuisopleiding Operatieassistent.”

Doel

Weten wat je wilt, is een goed uitgangspunt, maar dan ben je er nog niet. Spaarne Werkt hielp Sjors ook om stapsgewijs zijn doel te bereiken. “Zelf zag ik in het begin vooral een hoge berg, want een sollicitatieprocedure voor deze leerbaan bestaat uit verschillende onderdelen met wel drie sollicitatiegesprekken. Maar doordat het traject gestructureerd en concreet was, kreeg ik steeds meer vertrouwen. Bij elk gesprek met Chantal ging ze goed in op de volgende stap in mijn sollicitatieproces, zoals een motivatiebrief, cv, sollicitatiegesprekken en assessments.”

Perspectief

Feitelijk hielp Chantal hem om de hoge berg op te delen in overzichtelijke heuvels. Sjors heeft veel aan haar hulp gehad. “Ik ben anders gaan kijken naar bepaalde dingen, zoals perspectief houden, structuur aanbrengen en kalmte bewaren. Ook al krijg je soms te maken met een tegenslag, dat hoort erbij en daar leer je ook van. Het beste wat je kunt doen is volhouden en doorgaan ook als je, zoals ik, twee keer bent afgewezen bij andere ziekenhuizen.”

Actie

Hoewel hem de broodnodige orde en structuur werden aangereikt door Spaarne Werkt, benadrukt Sjors dat de invulling natuurlijk wel vanuit hemzelf moest komen. “Voor mij is dit een hele prettige manier van werken geweest. Ik heb telkens actie ondernomen als dat nodig was en uiteindelijk met een goed resultaat. In september ben ik begonnen aan de opleiding Operatieassistent bij het OLVG in Amsterdam.” Zijn opleiding startte meteen al met een praktische stage, iets dat Sjors erg aanspreekt. “Ik kan nu al zeggen dat het enorm fascinerend is om tijdens de stage mee te mogen kijken met de heelkundige operaties en hoe deze verlopen; het is praktisch en secuur werk, dat goed bij mij past.”

Toekomstplan

Iemand in eenzelfde situatie als hij, raadt hij aan om altijd dichtbij zichzelf te blijven. Vraag jezelf af wat je echt wil en hoe je dat kan bereiken. Sjors heeft ook nog een toekomstplan. “Als ik de opleiding Operatieassistent heb doorlopen, ga ik me misschien wel specialiseren, bijvoorbeeld in de Cardio-thoracale chirurgie. Maar dat zal ik nog wel zien, eerst deze studie afronden.”

*Het WW Jongerenproject heeft als doel iedere jongere die net een WW heeft aangevraagd te vragen of er behoefte is aan hulp in zijn/haar zoektocht naar werk, of advies kan gebruiken op het gebied van scholing. Dit project wordt door Spaarne Werkt (voor kandidaten uit Zuid-Kennemerland) en IJmond Werkt (voor kandidaten in hun regio) in samenwerking met UWV, WSP, leerwerkloket en het RMC) ingezet.  

Spaarne Werkt is de schakel tussen ontwikkelen, leren en werken.

Laatste nieuws

Column directeur Jeroen Coops

06 maart 2023
“Het meten van loonwaarde helpt helemaal niemand! En al helemaal niet de groep die wat hulp nodig heeft op de arbeidsmarkt.” Op verzoek van het landelijke projectbureau ‘Op naar de 100.000 banen’ heeft Spaarne Werkt directeur Jeroen Coops zijn...
Nieuws spaarne-werkt- interview-december-2022-3930

Regionale Participatiemarkt drukbezocht

23 februari 2023
Het jaarlijkse evenement Participatiemarkt is weer drukbezocht. Zo’n 1.200 bezoekers hebben zich laten informeren over mee doen in de samenleving. Ruim 50 organisaties presenteerden daarvoor allerlei kansen. Hun marktkramen waren ingedeeld in vier thema’s: (1) Ik zoek een activiteit;...
Nieuws spaarne-werkt-participatiemarkt-haarlem-2023-foto-nieuwsbericht-22-02-23

Open Participatiemarkt op 22 februari

12 februari 2023
Mee doen in de samenleving. Wie wil dat niet? Maar het is niet voor iedereen zo gemakkelijk om dat voor elkaar te krijgen. Betaald werk of andere varianten van werken en zinvolle tijdsbesteding kunnen hier erg aan bijdragen. Werken...
Nieuws spaarne-werkt-participatiemarkt-haarlem-2022