Frank laat zien dat het gewoon kan

Als je ergens een tijdelijke klus doet en de collega’s zijn zo onder de indruk dat ze willen dat je blijft, dan heb je een goede indruk gemaakt. Dat was het geval bij Frank. 10 jaar terug deed hij – gedetacheerd vanuit Spaarne Werk – een opdracht van rond de zes weken bij Cito Dartli.
“Daarna bleven de collega’s maar vragen: waar blijft Frank?”, vertelt Robin Leferink. Hij is directeur-eigenaar van Cito Dartli, een printshop die naar eigen zeggen ‘op alles kan printen’. En dus kwam Frank terug, en nu om te blijven.
Frank beheert het magazijn waarin Cito Dartli materiaal voor een grote opdrachtgever bewaart. “Dagelijks komen er orders binnen. Ik zorg ervoor dat de materialen worden verzameld, gewogen en verzonden en ik hou natuurlijk de voorraad bij.”
Voor de coronaperiode had Frank hier wel een dagtaak aan, maar dat is veranderd. Inmiddels is hij ook verantwoordelijk voor het printen en bakken van tegels. “Van die Delftsblauwe, met spreuken of bijzondere afbeeldingen. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Met veel plezier eigenlijk.”
Meedenken en meeleven
Dat komt niet alleen omdat het Frank het werk leuk vindt en het goed met de collega’s kan vinden, maar ook omdat hij goed opgevangen werd door Cito Dartli toen het privé wat lastiger ging. “In de tijd dat mijn broer ziek werd en uiteindelijk overleed, dachten ze met me mee en leefden ze mee. Ik kreeg de ruimte om wat minder te gaan werken bijvoorbeeld en dat heeft me geholpen.”
Pot het niet op
“Dat is toch normaal?” reageert Robin. “We brengen veel tijd met elkaar door op het werk. Als iemand het dan moeilijk heeft, en we weten dat, dan proberen we er goed op in te spelen. Daarom zeg ik ook altijd tegen mijn mensen: praat erover als er iets is. Pot het niet op. Dat maakt de problemen alleen maar groter.”
Dat geldt overigens ook voor ‘kleinere’, dingen die kunnen spelen op het werk. “Frank kan zich dingen behoorlijk aantrekken. Dan werkt het het beste om daar snel over te praten – met mij of met een andere collega – en het op te lossen. Maar zo vaak komt dat nu ook weer niet voor en tot nu toe hebben we het altijd vrij geruisloos op weten te lossen.”
Als ze zeggen dat ze het zonder mij niet redden, geeft dat een goed gevoel
Steentje bijdragen
Hoewel Frank sinds enkele jaren officieel om half vier naar huis gaat, komt het met enige regelmaat voor dat hij langer werkt. Alle collega’s hebben weliswaar een eigen hoofdtaak, maar soms is iedereen nodig om een grote klus af te ronden.
“We werken niet in de makkelijkste branche”, legt Robin uit. “Sinds de digitalisering staat onze sector onder druk. Onze kracht is dat we een breed palet aan diensten en hoogwaardige producten bieden, gecombineerd met goede, snelle service.”
En Frank is dan een collega waar op gerekend kan worden om zijn steentje bij te dragen. “Of het nu vouwen is of iets anders waar ik mee kan helpen, ik doe dat dan graag. En als mijn collega’s dan aan het einde zeggen dat ze het zonder mij niet hadden gered, dan geeft me dat een goed gevoel.”
Gewaardeerde kracht
Dat maakt Frank een zeer gewaardeerde kracht, zegt ook Robin. “Ik zou alle ondernemers aanraden om in gesprek te gaan met Spaarne Werkt als ze extra menskracht nodig hebben. Frank laat gewoon zien dat het kan. Dat er ontzettend talentvolle mensen, die zelf misschien niet eens altijd weten wat ze allemaal kunnen, klaar staan om bij ‘gewone’ bedrijven aan de gang te gaan.”
Dat vindt Frank misschien wel het belangrijkste aan zijn ervaringen bij Cito Dartli. “Als de ondersteuning via Spaarne Werkt goed geregeld is, kunnen mensen met een beperking, zoals ik, mee bij commerciële bedrijven. Dat wist ik van tevoren ook niet en ik hoop dat meer mensen dat zien. We zijn goed genoeg.”