Ik wil me blijven ontwikkelen! - Spaarne Werkt

Ik wil me blijven ontwikkelen!

Arno Blokker (nu 54 jaar) was wel gewend aan reorganisaties op het werk; hij maakte er zo’n beetje jaarlijks een mee bij werkgever Johan Enschedé. Tot het in 2014 echt serieus werd, het gonsde van de geruchten binnen de muren van het bedrijf; er dreigde een massaontslag.

Burn-out

Het was een stressvolle periode, waardoor Arno met een burn-out kampte. De genadeslag kwam toen hij, net als veel andere collega’s, werd ontslagen. En dat na 19 trouwe dienst. Naast gestrest, was hij ook boos.
“De banen lagen toen niet voor het oprapen en ik was echt boos op de hele wereld. Ik had wat gespaard, kreeg een paar maanden salaris mee en dacht dat ik mezelf wel kon bedruipen. In het UWV had ik zeker geen zin.”

Regie kwijt

In plaats van beter, ging het slechter met hem. Van het thuiszitten raakte hij depressief en het heeft wel 8 jaar geduurd voor hij hulp ging zoeken. Dat was hard nodig; zijn geld was op en door het ontbreken van een dagritme, stelde hij alles uit. Hij vond een luisterend oor bij het sociale wijkteam.
“De kordate dame daar hielp mij tijdens onze wekelijkse gesprekken om mijn leven weer op de rails te krijgen. Dat was hard nodig, want ik was de regie kwijt; mijn post lag ongeopend op een stapel en ik was al 25 jaar niet bij een dokter of tandarts geweest.”

Energie

Het sociale wijkteam bracht hem in contact met Spaarne Werkt, waar hij van september tot begin december 2022 deelnam aan de ‘Wie-wat-werkt-cursus’. Arno nam zich voor trouw naar alle bijeenkomsten te gaan en op tijd te komen. En zo geschiedde.
“Ik kreeg weer energie van de dynamische groepsgesprekken en had er zin in. Vlak na de start van de cursus werd er verteld dat er een open dag was bij een werkgever en wie zin had kon daar heen. Ik ging erheen en bleek de enige sollicitant te zijn tussen mensen van allerlei instanties. Dat maakte mij niet uit, het bedrijf sprak mij aan.”

Open dag

De open dag was bij Global Asset Services (GAS) een recyclebedrijf voor elektronische apparatuur en dataverwijdering. Arno vertelde eigenaren Marcelino Balorian en Joey Brammer dat hij het werk wel wilde proberen. De maandag erna begon hij voor 3 halve dagen per week.
“Dat was in het begin ook genoeg voor mij, naast de cursus en mijn wekelijkse gesprekken bij het wijkteam. Maar het voelde als een overwinning om weer te werken. De sfeer bij GAS is ongecompliceerd en gemoedelijk, ondanks dat er hard wordt gewerkt.”

Loonstrook

Arno is algemeen medewerker en leert elke dag wel iets nieuws, zoals het inboeken van producten en het zo klein mogelijk demonteren van producten; al het werk is IT-gerelateerd. Onder de vleugels van Spaarne Werkt heeft hij zijn werkritme weer opgebouwd tot een werkweek van 40 uur.
“Om financieel rond te komen, heb ik een fulltime dienstverband nodig. Dat was nog een uitdaging. Spaarne Werkt en GAS hebben om de tafel gezeten om mij dat aan te kunnen bieden. Sinds lange tijd heb ik nu mijn eerste loonstrook ontvangen; ik voel me weer meetellen in de maatschappij.”

Perspectief

Wat Arno betreft is dit pas het begin. Global Asset heeft groeiplannen voor de toekomst en Arno wil meegroeien. “Ik wil me blijven ontwikkelen en op alle vlakken kunnen meedraaien. Op termijn hoop ik leiding te geven aan de mensen die straks nog gaan binnenkomen.”

Arno Bakker-Global Asset Services-JudithCapponFotografie

Laatste nieuws

Volop aandacht voor sociale veiligheid

27 februari 2024
Sociale veiligheid is een toponderwerp bij bedrijven en andere arbeidsorganisaties. Hoe ga je met elkaar om?  Hoe zorg je dat iedereen in een veilig en sociaal werkklimaat werkt? Wat doe je zelf, wat kun je voor elkaar betekenen en...
Nieuws

Restaurant De Kloosterkeuken volledig vernieuwd

21 februari 2024
Restaurant De Kloosterkeuken is weer helemaal ‘up and running’. Na een maandenlange verbouwing is het volledig vernieuwd. Het restaurant onderging een metamorfose en de keuken is voorzien van alle moderne equipement. De eerste gasten van de afgelopen weken waren...
Nieuws

Volledig afgekeurd, maar toch aan het werk

14 februari 2024
Als ik aankom bij het William Schrikker Jeugdbescherming en Jeugdreclassering in Haarlem zit Erwin al op me te wachten. Zijn werk voor vandaag zit erop en hij is klaar voor het interview voor de website van Breedweer. Ik geniet...
Verhalen van medewerkers