In deze interviewserie: Keilan Majied

Spaarne Werkt helpt mensen op weg naar betaald werk. Wat werk precies voor hen betekent, vertellen ze zelf in deze interviewserie. Lees hier het verhaal van Keilan Majied (38 jaar).

Ik ben een hele sterke vrouw.”

Ze ontvluchtte de oorlog in haar thuisland Irak en kwam samen met haar dochters van 8 maanden en 6 jaar naar Nederland. Wat alleenstaande moeder Keilan Majied niet kon voorzien was dat er nogmaals een zware periode zou volgen.

Acht jaar lang alleen met je 2 jonge kinderen door Nederland zwerven, van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum, dat doet iets met je als mens. Zo ook met Keilan. “Je mag niets; niet werken, geen opleiding volgen, eigenlijk stond mijn leven stil. Acht jaar is echt lang en het was frustrerend.”

Toch bleef ze de moed erin houden, ook voor haar jonge dochters. In het laatste opvangcentrum in Den Helder ontving ze de langverwachte brief; ze mochten blijven. “We kregen een huis aangeboden in Heemstede, een hele fijne plek en omgeving.”

Eindelijk kon ze haar leven met de kinderen in Nederland gaan opbouwen. Maar dat viel nog niet mee. Door een ongeluk heeft ze aan 1 oog weinig zicht en pijn, dus studeren gaat wat langzamer bij Keilan. “De stress werd hoog, want je moet je inburgeringscursus binnen een bepaalde tijd halen, anders krijg je een schuld van 10.000 euro. Dat maakte me heel boos en verdrietig en ik zag het even niet meer zitten.”

In die emotionele fase kwam Keilan bij Spaarne Werkt binnen, weet assessor Maartje van der Meer nog. “Ze maakte zich grote zorgen en het was belangrijk dat ze rust en vertrouwen kreeg.”

Beide vond Keilan binnen de schakelafdeling, waar veel ruimte was voor persoonlijke ontplooiing. “Mijn boosheid verdween al snel, want iedereen bij Spaarne Werkt is zo aardig. Je mag alles vragen en kunt achter de computer taallessen volgen. Ik kreeg de tip om Nederlandse kinderboeken aan mijn dochters voor te lezen. Ook leerde ik veel van televisieprogramma Het Klokhuis.”

Ze rondde haar inburgeringscursus met succes af en deed werkervaring op bij Spaarne Werkt. Daarna mocht ze een kappersopleiding volgen, een droom die uitkwam. Ondanks corona, nam ze in oktober 2020 haar certificaat Hairstylist in ontvangst.

Keilan is er nog niet, want ze staat op de wachtlijst voor een oogoperatie. Daarna heeft deze veerkrachtige dame haar volgende doel al voor ogen: “In de toekomst begin ik mijn eigen kapperszaak, dat gaat lukken, want ik ben een hele sterke vrouw.”

Keilan, wij hebben alle vertrouwen in jou!

Tekst: Mariëtte Peperkamp

keilan-majied-spaarne-werkt-interview

Laatste nieuws

Nieuwe Startlocatie van Spaarne Werkt

02 juli 2024
Spaarne Werkt heeft een nieuwe Startlocatie. De locatie is verplaatst van de hoofdvestiging in Cruquius naar Centrum Schalkwijk. De Startlocatie zit naast de nieuwe locatie van Kringloopwarenhuis Snuffelmug Haarlem. In opdracht van de gemeente Haarlem verzorgt Spaarne Werkt trajecten...
Nieuws spaarne-werkt-startlocatie-centrum-schalkwijk-haarlem-persfoto

Basbike Tweewielers kan de vraag beter aan met Niels

02 juli 2024
Fietsen is nog nooit zo populair geweest. Dat merken ze ook bij Basbike Tweewielers in Haarlem. “Het is een gekkenhuis, maar met Niels erbij is de druk weg”, zegt eigenaar Bas Rijlaarsdam. “Bovendien is hij uniek. Een tweede Niels...
Verhalen van medewerkers spaarne-werkt-succesverhalen-basbike-juni24

Feestelijke activiteiten op beide Snuffelmug locaties

27 juni 2024
Zaterdag 22 juni was er op beide Snuffelmug locaties feest voor alle bezoekers. Op deze feestelijke dag was er voor ieder wat wils. Bezoekers konden deelnemen aan creatieve workshops zoals ‘Maak een upcycle diadeem’ of ‘Pimp een T-shirt’. Voor...
Nieuws