In deze interviewserie: Maurits van Reenen - Spaarne Werkt

In deze interviewserie: Maurits van Reenen

Spaarne Werkt helpt mensen op weg naar betaald werk. Wat werk precies voor hen betekent, vertellen ze zelf in deze interviewserie. Lees hier het verhaal van Maurits van Reenen (49 jaar).

“Je bent nooit te oud”

Hoe kan het dat iemand met dertig jaar administratieve werkervaring toch twee jaar zonder werk heeft gezeten? Dat verbaasde Maurits van Reenen zelf ook. Met de begeleiding van Spaarne Werkt lukte het hem toch om opnieuw werk te vinden. Sterker nog, binnenkort tekent hij een vast contact bij de Rijksoverheid.

Achtergrond
Na het behalen van zijn diploma aan de grafische lts, werkte Maurits via uitzendbureaus om administratieve achterstanden bij grote bedrijven en organisaties weg te werken. Hij bleek een kei te zijn in blind typen. Op zijn 22e regelde zijn oom een baan als postkamermedewerker voor hem bij de minerale olie- en vaselinefabriek Sonneborn BV. “Ik werkte daar met veel plezier, maar verloor na acht jaar mijn baan tijdens een reorganisatie. Gelukkig vond ik vrijwel meteen nieuw werk via een uitzendbureau. Jarenlang ben ik van project naar project bij bedrijven als Heineken, Danone, ING en de FIOD gegaan. Ik werkte via detacheringsbureaus en uitzendbureaus en zat eigenlijk geen dag zonder werk.”

Zijn laatste klus bij de KLM duurde bijna drie jaar. Een automatisering zorgde ervoor dat het werk dat hij en zijn collega’s deden overbodig werd.
“Ik heb er wel een mooi getuigschrift aan overgehouden, want ze waren heel tevreden.”

Dat was een schrale troost, want er volgde een vervelende periode waarin Maurits zich soms pessimistisch voelde.
“Ik solliciteerde veel, mocht vaak op gesprek komen, maar werd vervolgens afgewezen omdat een andere kandidaat beter in het team paste. Voor mijn gevoel speelde mijn leeftijd daarin een rol.”

Toen zijn uitkering via het UWV stopte en hij zijn spaargeld had opgesoupeerd, was hij genoodzaakt zich bij de gemeente te melden. Hij volgde een toeleidingstraject naar werk van Spaarne Werkt.
“Dat was erg nuttig en het motiveerde mij om de draad weer op te pakken. Beatrice Marneth van Spaarne Werkt begeleidde mij onder meer bij het maken van sollicitatiebrieven. Om weer in het werkritme te komen, werkte ik twee maanden in een bedrijfssimulatie bij Spaarne Werkt. Dat was heel anders dan ik gewend was en een leuke ervaring. De collega’s waren vriendelijk en sommigen kwamen ook uit Haarlem-Noord.”

Een onzekere periode voor Maurits ligt achter hem. Hij verhuisde naar een fijne flat in Haarlem-Noord en kreeg zijn leven weer op de rit. Via Spaarne Werkt heeft hij een vaste baan voor 20 uur per week gevonden bij Rijkswaterstaat.
“Voorlopig vind ik dat wel genoeg, want het repeterende computerwerk dat ik verricht, is vermoeiend. Ik hou van fietsen en fiets vier dagen per week naar mijn werk in IJmuiden langs een prachtige route. Onderweg geniet ik van de natuur en de paarden, die bij een manege staan.”

Door het traject bij Spaarne Werkt is hij tot nieuwe inzichten gekomen.
“De belangrijkste les die ik leerde en ook aan anderen zou willen meegeven, is dat het niet uitmaakt hoe oud je bent. Doe je best om gezellig en vriendelijk te zijn naar andere mensen, want dat is de beste manier om aan het werk te komen.”

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Maurits-van-Reenen-interviewserie-spaarne-werkt

Laatste nieuws

Drie finalisten werkgeversprijs 2023 bekend

26 september 2023
Iber Lengua, InHolland Haarlem en Tommy Tomato zijn dit jaar de drie finalisten van de Participatie-prijs werkgevers Regio Zuid-Kennemerland. Tommy Tomato is actief in de sector voeding en educatie. InHolland Haarlem is een hbo onderwijsinstelling en Iber Lengua is...
Nieuws

Nog flinke stappen nodig voor èchte inclusiviteit

13 september 2023
Er zijn nog flinke stappen nodig om de arbeidsmarkt écht inclusief te maken. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de Sectorinformatie 2022 van onze landelijke brancheorganisatie Cedris. Zo blijkt werken voor mensen met een arbeidsbeperking niet altijd...
Nieuws

50-jarig werkjubileum van Gerard Heinsbergen

07 september 2023
Met langer studeren en eerder stoppen met werken kom je het niet zo veel meer tegen. Vijftig jaar werken ‘bij dezelfde baas’ is tegenwoordig een uitzondering. Maar Gerard Heinsbergen heeft het op 1 september gehaald. Een heel goede reden...
Verhalen van medewerkers