In deze interviewserie: Odeta Suldiakova - Spaarne Werkt

In deze interviewserie: Odeta Suldiakova

Spaarne Werkt helpt mensen op weg naar betaald werk. Wat werk precies voor hen betekent, vertellen ze zelf in deze interviewserie. Lees hier het verhaal van Odeta Suldiakova.

Het bedrijf waar Odeta Suldiakova al 13 jaar werkte werd gesaneerd en helaas verloor ook zij haar baan, maar Odeta ging niet bij de pakken neerzitten.
“Na zo’n lange periode ergens gewerkt te hebben, is het wel tijd voor iets anders. Ik nam mijn ervaring en talenten mee en ging met 100% inzet op zoek naar een andere baan.”

Odeta vindt dat er in Nederland veel wordt gedaan om werkzoekenden te helpen.
“Je hoeft het niet alleen te doen, want er zijn veel regelingen en instanties. Spaarne Werkt hielp mij ondermeer met het zoeken naar werk in het vacaturecafé, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voorbereiden op een sollicitatiegesprek.”

Vol lof is Odeta ook over het opleidingstraject ‘Talent voor werk’ dat zij bij Spaarne Werkt mocht volgen. Bijzonder vond ze hoe het groepsproces werkte.
“Gedurende een traject van 10 weken komt alles wat je nodig hebt om een nieuwe baan te vinden aan bod. Wij waren met 14 mensen en doordat je samen een heel traject doormaakt, krijg je een hechte groep. Iedereen heeft het goed met elkaar voor en dat geeft je vleugels.”

Haar groep was heel divers; van een schoonmaakster tot een directeur.
“Werkloosheid kan echt iedereen overkomen en je hoeft je niet te schamen voor de situatie waarin je terecht bent gekomen. Belangrijk is welke strategie je op dat moment kiest. In onze groep was ook een dame van 63 jaar; haar lievelingswerk was haar ontnomen en ze had een slechte gezondheid. In het begin huilde ze en dacht dat ze niets meer kon. Zelfs zij bloeide op toen ze besefte welke mogelijkheden ze had, zoals het bieden van gezelschap aan ouderen.”

Het is een intensief traject geweest en soms viel het Odeta zwaar.
“Naast de wekelijkse groepsbijeenkomst kregen we huiswerk en daarbij ging ook het solliciteren gewoon door. Ik vond het best druk, want je werkt intensief en interactief samen. Maar op moeilijke momenten kun je terugvallen op de groep en steun je elkaar.”

Spaarne Werkt informeerde Odeta over de banenmarkt, die zij bezocht. Daar was ook de Klomp Groep aanwezig, waar ze solliciteerde en werd aangenomen. Toch heeft ze er niet lang gewerkt.
“Ik voerde de hele dag inkoopfacturen in en dat bleek niets voor mij te zijn. Ondertussen bleef ik rondkijken naar werk en Margriet Kuiper van Spaarne Werkt attendeerde mij op een afwisselende baan bij De Wereld Kindertheater. Zij bracht hen mijn cv en ik mocht op gesprek komen.”

Odeta werd aangenomen en voelt zich in haar nieuwe baan als een vis in het water.
“In mijn contract staat administratief medewerkster, maar in de praktijk ben ik een creatieve octopus. Als je weer werk hebt, besef je pas hoeveel het voor je leven betekent; ik maak me weer nuttig in de maatschappij, heb een ritme en kan mijn talenten inzetten. Mijn werk geeft me voldoening. Wat ik anderen aanraad die in dezelfde situatie zitten? De eindverantwoordelijkheid voor je leven ligt bij jezelf. Alles is goed geregeld in Nederland; je krijgt gratis professionele hulp, maar die moet je wel benutten. Bij deze bedank ik Spaarne Werkt voor hun tijd, energie en begeleiding.”

Interviewserie: Mariëtte Peperkamp

Odeta-Suldiakova-Spaarne Werkt-768x675

Laatste nieuws

In de hoofdrollen: Bo en Sophia

20 juni 2024
Van BOL naar BBL, de nieuwe Kloosterkeuken, nieuwe leerlijnen en (“als kersen op de taart”) twee succesverhalen uit de praktijk. Leerlingen Bo de Wit en Sophia Breet stalen de show met hun enthousiasme over de praktijkgerichte opleiding. De jaarlijkse...
Nieuws spaarne-werkt-relatiebijeenkomst-2024

Dubbel feest bij Snuffelmug: Kom en vier met ons mee!

12 juni 2024
We hebben geweldig nieuws en willen dit graag met jullie vieren! Snuffelmug Haarlem bestaat 10 jaar én we zijn verhuisd naar een nieuwe locatie. Daarnaast viert Snuffelmug Heemstede haar 5-jarig jubileum. Dat betekent dubbel feest en we willen jullie...
Nieuws

De Participatiemarkt 2024 in het SW Journaal

06 juni 2024
Participatiemarkt Haarlem in het SW Journaal (editie 4 – juni – 2024). Bijna 1000 bezoekers voor Participatiemarkt Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.  ...
Nieuws