Stel doelen voor jezelf en geef niet op! - Spaarne Werkt

Stel doelen voor jezelf en geef niet op!

Aan oude motoren sleutelen was altijd al zijn passie, maar nu is er nog een passie bijgekomen; het helpen van mensen met een beperking. Arend de Jager (60 jaar) combineert inmiddels beide passies in zijn dagelijks werk. Hoe dat zo is gekomen en waarom hij dat doet, lees je in dit interview.

Ontslag

Arend werkte bijna 37 jaar met veel plezier in de grafische industrie, echt in alle facetten, zoals vormgeving dtp, zeefdruk, offsetdruk, micro/macromonteur, scanoperator en huisstijlbewaking. Hij heeft al zijn grafische diploma’s op zak en werkte bij verschillende bedrijven. “Helaas werd ik in 2014 ontslagen en het bleek moeilijk te zijn om weer aan het werk te komen. Naast mijn ontslag kampte ik ook met wat privé- en gezondheidsproblemen. Ik had een nieuwe knie nodig, een operatie die in 99 % van de gevallen goed gaat, ging bij mij fout. Na een 2e  operatie moest ik weer opnieuw revalideren. Ik had inmiddels veel respect gekregen voor de hulpverleners in revalidatie.”

Hulp vragen

De pogingen van Arend om aan een baan te komen na zijn revalidatie, slaagden niet en toen er ook nog corona kwam, was hij er naar eigen zeggen helemaal klaar mee.  “Door corona lag alles plat. De arbeidsmarkt stortte in en ik besefte dat ik hulp nodig had om weer aan het werk te komen. Die vond ik bij verschillende instanties, waaronder het UWV en Pasmatch (nu Spaarne Werkt). Ik volgde onder andere een re integratietraject voor 50-plussers. Maar voor mij was de training empowerment het meest geslaagd.”

Re-integreren

Na die oppepper kreeg Arend een re-integratiewerkplek bij Spaarne Werkt op de grafische afdeling, waar hij 12 maanden met veel plezier werkte. Dat jaar was goed voor zijn zelfvertrouwen en belangrijk om weer een normaal dagritme te krijgen. “Ik pakte mijn oude werk op, was onder de mensen, kreeg rust en regelmaat en het gevoel dat ik er weer toe deed.”

Carrièreswitch

Hoe goed de re-integratiewerkplek ook voor hem was, Arend wist dat hij niet verder wilde met grafisch werk. Het was tijd voor een carrièreswitch! Hij kreeg een andere werkadviseur (Dennis Burgstra) met wie het goed klikte; een gouden greep voor Arend. “Dennis hielp mij de goede kant op; ik wilde werken voor de hulpbehoevenden. Het sleutelen combineren met mensen helpen met een beperking, er toe doen, het handig zijn, aanpassingen, reparaties en preventief onderhoud aan de zorghulpmiddelen, zodat klanten optimaal gebruik kunnen maken van hun hulpmiddelen. We kwamen uit op een opleiding tot Binnendienstmonteur.”

Theorie- en praktijkopleiding

In oktober 2022 startte Arend met de opleiding (gegeven door Werken in de Revalidatie), die bestaat uit 2 maanden theorie (klassikale basisopleiding) en 3 maanden praktijk (verplicht werktraject). Het is een zwaar traject, maar dit werk is een schot in de roos. “Dit is precies wat ik wilde en ik vind veel voldoening in mijn werk. De overgang is groot; het voelt als van niets naar alles. Na mijn inzet en positieve houding komt nu mijn beloning.”

Betaald werk

Het enthousiasme van Arend werpt zijn vruchten af. Na een positieve evaluatie bij werkgever Meyra, gunnen ze hem per 1 april een dienstverband. Arend heeft nog een tip voor anderen in eenzelfde situatie. “Stel doelen voor jezelf en geef niet op bij tegenslagen.”

Laatste nieuws

Wij zijn een rijk bedrijf

12 oktober 2023
Van alle kinderen groente-eters maken voor het leven. Dat is de missie van Bas Turk en Erik van der Plas, de oprichters van TommyTomato. Een snelgroeiend Haarlems bedrijf dat warme groentelunches verzorgt voor basisschoolkinderen. Met zo’n lunch hebben de...
Verhalen van werkgevers participatieprijs-werkgevers-2023-tommytomato

Ambassadeurs in het onderwijs

12 oktober 2023
Op dit moment worden er tweeënveertig duurzame banen bij hogeschool Inholland ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zeventien daarvan worden uitgevoerd bij Inholland Haarlem. Verder werken daar nog zes mensen met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. Inholland Haarlem...
Verhalen van werkgevers participatieprijs-werkgevers-2023-inholland-haarlem

In mijn werk is dit de kers op de taart

12 oktober 2023
“Het bedrijfsleven laat potentie liggen”, zegt Joana Keur. Ze kan het weten, want ze draait met haar taalinstituut Iber Lengua in Haarlem al tweeëndertig jaar mee. “Als we mensen weer de ruimte gaan geven om zichzelf te zijn, dan...
Verhalen van werkgevers participatieprijs-werkgevers-2023