In mijn werk is dit de kers op de taart - Spaarne Werkt

In mijn werk is dit de kers op de taart

“Het bedrijfsleven laat potentie liggen”, zegt Joana Keur. Ze kan het weten, want ze draait met haar taalinstituut Iber Lengua in Haarlem al tweeëndertig jaar mee. “Als we mensen weer de ruimte gaan geven om zichzelf te zijn, dan zie je meer dan op het cv staat.” Iber Lengua verzorgt maatwerk taaltrainingen voor het bedrijfsleven, de overheid en voor particulieren in twintig talen. Het bedrijf levert daarnaast tolkendiensten, vertalingen en geeft trainingen interculturele communicatie. “We zijn een plek waar veel mensen een tweede kans hebben gekregen. Sommige zijn gebleven, andere zijn doorgestroomd naar andere werkgevers. Nu heet het maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar wij werken al heel lang zo.”

Inspiratie
“Ik raakte enorm geïnspireerd toen ik in de beginjaren van Iber Lengua het boek ‘Je kunt je leven helen’ las van Louise Hay. Ze heeft het over universele liefde, de liefde voor het leven. Respect voor de mens en voor de natuur, het is eigenlijk heel simpel. Maar in die tijd werd je in de hoek van ‘geitenwollensokkentypes’ geduwd als je dat zei. Ik begreep dat ik het anders moest verwoorden, maar ik nam deze filosofie als basis voor mijn bedrijf. Als werkbemiddelaars dus vragen wat voor functies we hebben, dan antwoord ik met: wat voor mensen heb je?”

Zekerheid
“We zijn een professioneel bedrijf, we leveren kwaliteit. Het is niet zo dat hier alles maar mag. We bieden daarom veel structuur en duidelijkheid. Nieuwkomers volgen een vast programma. Een van de eerste dingen die ze leren is onze filosofie, zodat ze begrijpen hoe we werken. Ze krijgen een taak en ik observeer of ze het leuk vinden en of het een kwaliteit is van ze. En zo gaan we steeds een stapje verder om te zien of er meer talenten zijn. Deze begeleiding is de kers op de taart in mijn werk. Om dit nog beter te kunnen, heb ik opleidingen gevolgd op het gebied van coaching, gedragstherapie en psychologie.”

Drie pijlers
Elk mens heeft de behoefte om zich verbonden te voelen, om uniek te zijn en om ergens iets neer te zetten of te verbeteren. Het hrm-beleid van Iber Lengua is gebaseerd op deze drie pijlers. “Onze rechterhand Manine kwam drieëntwintig jaar geleden als stagiaire bij ons. Maar het liep niet zo lekker, dus we gingen samen zitten om te evalueren. ‘Als ik jou een toverstokje geef, wat zou je dan willen doen bij ons?’ vroeg ik haar. Ze somde een rijtje op en ik noteerde alles. Vervolgens gaf ik haar het lijstje en zei: dan is dit jouw nieuwe functie. Nu kunnen we niet zonder haar.”

Jaarbijeenkomst: donderdag 16 november 2023, 15.00-18.00 uur, Koepel Haarlem. Meld je hier aan.

participatieprijs-werkgevers-2023

Op de foto: links Edwin Keur (Commercieel directeur), midden Manine Koetsier (Officemanager) en rechts Joana Keur (oprichter en algemeen directeur).

Laatste nieuws

Van statiegeld naar elektrische ophaalwagen voor Snuffelmug Heemstede

16 mei 2024
Persbericht namens Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, 16 mei 2024 Heemstede  Inzamelactie statiegeld: buurtbewoners Snuffelmug Heemstede bundelen krachten voor maatschappelijk doel Nederland staat voor de uitdaging om het inzamelpercentage van statiegeldverpakkingen te verhogen en zo bij te dragen aan een...
Nieuws

Nieuwe duurzame banen bij Global Asset Services

16 mei 2024
Het Haarlemse Bedrijf Global Asset Services (GAS) gaat zich inspannen om in de komende vijf jaar 20 duurzame banen en 30 tot 50 stages voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt te realiseren. Spaarne Werkt zal de mensen...
Nieuws

Welk sw-bedrijf is ouder dan 100 jaar?

02 mei 2024
Spaarne Werkt bestaat in 2025 honderd jaar. In 1923 werd door de gemeenteraad van Haarlem besloten tot de instelling van de Haarlemsche Werkinrichting. Onder deze naam startte in 1925 een regionaal, publiek bedrijf voor arbeidsparticipatie. Dit bedrijf krijgt onder...
Nieuws