Koester je huidige medewerkers - Spaarne Werkt

Koester je huidige medewerkers

“Door de arbeidskrapte zijn veel werkgevers gefocust op het binnenhalen van nieuw personeel. Logisch, maar verlies de huidige medewerkers niet uit het oog,” zegt arbeidscoach Margriet Kuiper van Spaarne Werkt. Even stilstaan bij de loopbaan loont.

“Zitten je medewerkers nog op de juiste plek? Of zijn ze toe aan een volgende stap? Zijn werk en privé in balans? “Met een paar coaching-gesprekken maak je een wereld van verschil en ben je uitval vóór. Je hebt daarmee een medewerker die weer lekker in z’n vel zit”, vertelt Margriet. Bij Spaarne Werkt is veel expertise aanwezig rondom het vinden en behouden van werk. Ook voor mensen die geen afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Preventie
Als arbeidscoach helpt Margriet werkgevers om de juiste mensen op de juiste plek te zetten en te behouden. Ook wel duurzame inzetbaarheid genoemd. “Voor een organisatie in de afvalzorg hebben wij een medewerker begeleid die was uitgekeken op haar functie, maar die wel graag bij de organisatie wilde blijven. Met een loopbaanonderzoek hebben we helder gemaakt wat ze nog meer kan binnen dezelfde organisatie. Bij een zorginstelling leerde ik een medewerker kennen die al heel lang op dezelfde werkplek zat en die nogal nukkig was geworden. Tijdens wandel-coaching hebben we gekeken naar haar eigen gedrag in relatie tot haar werkgever en collega’s. Vervolgens hebben haar kwaliteiten en belemmeringen inzichtelijk gemaakt. Ze weet nu beter wat zij te bieden heeft, waar haar grenzen liggen en hoe ze deze bewaakt.”

“Binnen drie maanden zijn het werkritme en de structuur verdwenen bij medewerkers die thuis komen te zitten”

Tweede spoortrajecten
Binnen de organisatie blijven werken is niet altijd mogelijk en dan moeten werkgever en medewerker afscheid nemen. Bijvoorbeeld als de medewerker door ziekte niet meer kan terugkeren in de eigen functie en daardoor niet meer bij het bedrijf kan werken, de zogeheten tweede spoortrajecten. Naast begeleiding op dit gebied beschikt Spaarne Werkt hiervoor ook over werkplekken waar praktisch geschoolde medewerkers (tot en met mbo 3) opnieuw kunnen wennen aan werkritme en structuur. “Voor zover ik weet, zijn we in deze regio uniek in het aanbieden van tweede spoortrajecten in combinatie met eigen werkplekken. Deze werkplekken zijn heel belangrijk, omdat we uit onderzoek weten dat binnen drie maanden het werkritme en de structuur zijn verdwenen bij medewerkers die thuis komen te zitten. Soms moeten mensen even wennen aan het idee dat ze bij ons gaan re-integreren. Maar als ze er eenmaal zijn, vindt vrijwel iedereen het heel prettig bij ons. We kijken namelijk wat er wél kan en dit spreekt mensen aan. Iedereen wil gezien worden en van betekenis zijn.”

“Voor tweede spoortrajecten hebben we goed zicht op openstaande vacatures”

Outplacementtrajecten
Soms verandert de wereld om ons heen zo snel dat een medewerker het niet meer kan bijbenen. Spaarne Werkt ondersteunt werkgevers dan met verbetertrajecten en – wanneer dit niet lukt – met een outplacementtraject. “We begeleiden de medewerker bij het afscheid nemen van zijn of haar baan en bij de zoektocht naar een nieuwe werkgever. Het is pijnlijk als het niet meer lukt in je huidige baan; zoiets geeft je eigenwaarde een flinke dreun. Pas als je daarbij hebt stilgestaan, kan iemand weer vooruitkijken. Met een assessment en onderzoeken bestuderen we vervolgens wat er mogelijk is bij een andere werkgever. Het mooie is dat we goed zicht hebben op openstaande vacatures omdat we nauw samenwerken met het WerkgeversServicepunt (WSP). We hebben daarmee toegang tot een groot lokaal en regionaal netwerk van werkgevers.”

Expertise in huis
Medewerkers die uitvallen hebben vaak te maken met meervoudige problemen op het gebied van werk, financiën, wonen en vrije tijd. Spaarne Werkt heeft daar van oudsher veel ervaring mee. Bovendien is er veel expertise in huis als het gaat om het onderzoeken van capaciteiten, interesses en niveaubepaling. “Maar onze psychologen kunnen ook coping-stijlen onderzoeken, de wijze waarop iemand omgaat met tegenslag en conflicten. Of werktempo, nauwkeurigheid en werknemersvaardigheden observeren.”

Zelf weet Margriet wat het is als het niet lekker loopt in je werk. “In mijn loopbaan heb ik evengoed een punt gehad dat ik dacht: ik vind het niet meer leuk. Met mijn leidinggevende ben ik hierover in gesprek gegaan. Het grappige is dat ik daardoor de ruimte heb gekregen om projecten, zoals deze over duurzame inzetbaarheid, te bedenken en op te zetten.”

Wil je weten hoe wij jou en jouw organisatie kunnen helpen?
Spaarne Werkt (Duurzaam inzetbaar)
Margriet Kuiper (arbeidscoach)
margriet.kuiper@spaarnewerkt
06 14 53 57 43
www.spaarnewerkt.nl

Laatste nieuws

Van statiegeld naar elektrische ophaalwagen voor Snuffelmug Heemstede

16 mei 2024
Persbericht namens Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, 16 mei 2024 Heemstede  Inzamelactie statiegeld: buurtbewoners Snuffelmug Heemstede bundelen krachten voor maatschappelijk doel Nederland staat voor de uitdaging om het inzamelpercentage van statiegeldverpakkingen te verhogen en zo bij te dragen aan een...
Nieuws

Nieuwe duurzame banen bij Global Asset Services

16 mei 2024
Het Haarlemse Bedrijf Global Asset Services (GAS) gaat zich inspannen om in de komende vijf jaar 20 duurzame banen en 30 tot 50 stages voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt te realiseren. Spaarne Werkt zal de mensen...
Nieuws

Welk sw-bedrijf is ouder dan 100 jaar?

02 mei 2024
Spaarne Werkt bestaat in 2025 honderd jaar. In 1923 werd door de gemeenteraad van Haarlem besloten tot de instelling van de Haarlemsche Werkinrichting. Onder deze naam startte in 1925 een regionaal, publiek bedrijf voor arbeidsparticipatie. Dit bedrijf krijgt onder...
Nieuws