Elke werkdag cadeaus inpakken voor The Giftmakers

01 december 2022

Ze is ‘erin gerold’, zegt ze. Toen Laura Notten, oprichter en mede-eigenaar van The Giftmakers, twintig jaar geleden Management, Economie en Recht studeerde, en ook later, als interimmanager bij ING, had ze nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijf zou runnen waar driekwart van de medewerkers een arbeidshandicap heeft. Nu wil ze niet meer anders.

Alles op maat

The Giftmakers, acht jaar geleden begonnen door Notten en haar compagnon Tanja Lindeboom, bedenkt en verkoopt op maat gemaakte ‘zakelijke cadeaus’ (relatiegeschenken). Het inpakken gebeurt al vanaf het begin in de sociale werkplaats van Spaarne Werkt in Cruquius. Aanvankelijk vooral een praktische keuze, zegt Notten. “Omdat wij voor elke klant een eigen cadeaupakket ontwerpen en dus alles op maat maken, waardoor het proces bewerkelijk is, sprong Spaarne Werkt er gunstig uit qua prijs en flexibiliteit.”

Bij de proefopdracht was het meteen raak. Notten: “Ik kwam die productiehal binnen met het voorbeeld-cadeau en was overdonderd door het enthousiasme. ‘O, wat mooi!’ hoorde ik. ‘Zo’n cadeau zou ik ook wel willen krijgen!’ Iemand vroeg of ze er een foto van mocht maken.”

Concentratie

Juist vanwege hun cognitieve of psychische beperking vinden deze medewerkers het fijn om repeterend werk te doen, zo is de ervaring van Notten en Lindeboom. ”Jij en ik zouden het saai vinden, maar het geeft hen houvast. Toen ik eens een grote order aankondigde van drieduizend dezelfde pakketten, ging er gejuich op. En omdat ze het werk met plezier en concentratie doen, valt het hun meteen op als er iets afwijkt, een kleine beschadiging bijvoorbeeld. Wij zouden die eerder over het hoofd zien, omdat we met onze gedachten ergens anders zitten.”

Overstuur

Daar staat tegenover dat het bij iedere nieuwe opdracht altijd weer een puzzel is om voor elke taak de juiste mensen te zoeken. De één is goed in dozen vouwen, maar heeft niet de fijne motoriek om te stickeren. Alleen wie stressbestendig is, kan aan het eind van de lopende band zitten. Uitleggen wat er moet gebeuren kost tijd, en dan nog gaat er weleens iets fout en moet het werk opnieuw. Soms moet de band stilgezet worden, omdat iemand overstuur is. “En dan kun je niet zeggen: ‘Kom op zeg, gewoon doorwerken.’” Maar Notten kan de gezellige en opgewekte sfeer in Cruquius niet meer missen. “Eén keer hadden we te veel werk tegelijk en hebben we studenten ingehuurd. Ze waren razendsnel, maar hadden totaal niet de betrokkenheid van onze mensen bij Spaarne Werkt, die echt bij ons bedrijf horen. Dan heb ik véél liever dat er eens iets opnieuw moet, omdat een beker verkeerd in de doos zit.”

Dit interview is toto stand gekomen door de Participatieprijs werkgevers. The Giftmakers was een van de drie finalisten van 2022.  

participatieprijs-werkgevers-2022-the-giftmakers

Laatste nieuws

Bestaanszekerheid: ‘Ik zit klem’

01 juni 2023
Dure boodschappen, een torenhoge energierekening en stijgende prijzen aan de pomp. Het is voor iedereen aan de orde van de dag. Maar de problemen zijn pas echt groot voor mensen met een minimuminkomen. Dit geldt ook voor veel medewerkers...
Nieuws

De verhalenverteller

01 juni 2023
“In m’n vrije tijd ben ik verhalenverteller”, vertelt Jeroen van der Ham (52) trots. “Ik ben begonnen als verhalenverteller bij een open podium voor verhalenvertellers in Haarlem, ongeveer vijf jaar geleden. De eerste verhalen die ik daar vertelde waren...
Verhalen van medewerkers spaarne-werkt-jeroen-van-der-ham-grafisch-dtp-2022

80 Gasten uit 28 landen op bezoek

30 mei 2023
Hoe vaak krijg je als bedrijf 80 gasten op bezoek? En hoe vaak komt het voor dat je 80 gasten uit 28 verschillende landen in huis hebt? Het overkwam participatiebedrijf Spaarne Werkt. Het Nederlandse bedrijf Secrid organiseerde haar jaarlijkse...
Nieuws spaarne-werkt-secrid-bezoek-buitenlanders-25-05-23